Polysomnografie2020-01-21T12:29:47+00:00

Polysomnografie

Na een positief screeningsonderzoek, zult u een vervolg slaaponderzoek krijgen. Dit kan een eenvoudig polygrafie slaaponderzoek zijn of een uitgebreid slaaponderzoek wat we polysomnografie noemen, waarbij tevens elektrodes op het hoofd worden geplaatst.

De arts bepaalt welk onderzoek voor u het meest geschikt is, afhankelijk van uw klachten. De arts zou ook mogelijk naar aanleiding van de resultaten van een polygrafie alsnog kunnen besluiten om een polysomnografie te ondergaan, bijvoorbeeld als uw klachten nog niet volledig verklaard kunnen worden na polygrafisch onderzoek.

Tijdens een polysomnografie wordt gekeken naar uw hersengolven, hersenactiviteit, hartritme, ademhalingspatronen, spierspanning, en het zuurstofgehalte in het bloed. Daarnaast worden ook de bewegingen van uw lichaam, uw slaaphouding en het snurken geregistreerd.

Maak direct een afspraak
Bel met assistent

Voorbereiding polysomnografie

De polysomnografie vindt bij u thuis plaats. Het Intake gesprek en het bevestigen van de meetapparatuur vindt plaats in de kliniek. Voor deze afspraak komt u in de middag naar de kliniek toe en zal de OSAS-consulente een intake gesprek met u voeren, een aantal simpele metingen verrichten (lengte, gewicht, bloeddruk enz) en tevens een deel van de meetapparatuur alvast bij u aanbrengen. Het andere deel wordt aan u uitgelegd zodat u dat zelf kan aanbrengen als u die avond naar bed gaat. Dit is vrij simpel zelf aan te brengen en het voorkomt ongemak om de tijd tussen uw afspraak in de kliniek en het slapen gaan onnodig met metertjes rond te lopen.

Tijdens het polysomnografie onderzoek

Tijdens de polysomnografie krijgt u een recorder met 2 elastische banden om uw borst en buik aangebracht, een neuscannula en een polsband met saturatiemeter om de vinger. Tevens krijgt u een aantal elektrodes op het hoofd en gezicht geplaatst. Het bevestigen van dit deel van de apparatuur en de uitleg duurt ongeveer 60-90 minuten. Na uw afspraak kunt u met de deels aangebrachte meetapparatuur weer naar huis. U kunt zich hiermee vrij bewegen maar u zult uw dagindeling hieraan moeten aanpassen. Autorijden is geen bezwaar. Houdt u er rekening mee dat u zichtbare elektrodes op uw hoofd en gezicht draagt, waardoor het mogelijk onprettig is om uw dagelijkse bezigheden voort te zetten. Voorkom inspannende activiteiten; u kunt bijv niet met de meetapparatuur sporten. Daarnaast mag de apparatuur niet nat worden dus als u graag wilt douchen dan moet u dat doen voordat u op uw afspraak komt.

De registratie vindt plaats tussen 23.00 – 7.00 uur. Mocht u sterk afwijkende slaaptijden hebben dan kunnen wij deze registratietijd voor u aanpassen. U kunt de volgende ochtend zelf alle elektrodes weer verwijderen en de apparatuur vòòr 10.00 uur weer inleveren bij de balie van Haaglanden Clinics. Dit mag eventueel door iemand anders gedaan worden.

Uitslag polysomnografie en behandeling

De uitslag van het onderzoek krijgt u bij de eerstvolgende afspraak bij de KNO-arts, longarts of neuroloog. U krijgt uitleg over de verschillende behandelmogelijkheden en u kijkt samen met uw behandelaar welke behandeling het beste bij u past. Mogelijk wordt uw slaaponderzoek besproken in een Multidisciplinaire overleg waarbij alle specialismen (inclusief kaakchirurgen) bij elkaar komen om voor een op maat gemaakte behandeling voor u te zorgen.

Meer slaaponderzoeken

Slaaponderzoek
Polygrafie
Polysomnografie
Aanvullende onderzoeken

Zeer deskundig geholpen

Zonder pijn is mijn verstandskies binnen 1 minuut eruit gehaald. Achteraf geen pijn gehad.

Ank Sassen

Prettige en kundige artsen

met oog voor de patiënt en diens verhaal. Denkt in mogelijkheden en zet door waar anderen afhaken. Geeft oprechte en eerlijke informatie.

Rosalinda Huijberts

Wij staan voor u klaar

Bel voor informatie of een afspraak: 070 221 21 21

Vijf jonge enthousiaste kaakchirurgen werkzaam in het HMC helpen u nu ook graag van uw klachten af in Haaglanden Clinics

Maak kennis met het team