Informatiefolder bovenooglidcorrectie

Wat zijn overhangende bovenoogleden?
Overhangende bovenoogleden zijn meestal een gevolg van het slapper worden van de weefsels rondom het oog. Met name de huid, de spier en het onderliggende vetweefsel kunnen hierdoor zodanig uitrekken dat deze op de bovenoogleden of zelfs op de wimpers kunnen hangen. Dit geeft klachten, zoals:

  •  U kijkt tegen uw bovenoogleden aan waardoor uw gezichtsveld beperkt is
  • U heeft een zwaar en moe gevoel rondom de ogen
  • U heeft last van hoofdpijn
  • U heeft moeite om uw contactlenzen te plaatsen
  • U kunt uw ogen niet meer goed opmaken
  • U vindt dat u er moe of oud uitziet

Bovenooglidcorrectie
Overhangende bovenoogleden kunnen gecorrigeerd worden met behulp van een bovenooglidcorrectie. Na een bovenooglidcorrectie heeft u weer een frisse en ontspannen oogopslag en zullen bovengenoemde klachten vaak verminderen.

Beoordeling door de plastisch chirurg vooraf aan de operatie
Iedere oogopslag en ook iedere patiënt is anders. De plastisch chirurg analyseert daarom bij iedereen individueel of een bovenooglidcorrectie het gewenste resultaat zal hebben. Overhangende bovenoogleden kunnen bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een laagstand van de wenkbrauwen of ze kunnen voorkomen in combinatie met een laagstand van de wenkbrauwen. De plastisch chirurg kan dan een (aanvullende) correctie van de wenkbrauwen adviseren. Ook kan er sprake zijn van een slechte functie van de spier van het bovenooglid waardoor de spier strakker gezet moet worden. Kraaienpootjes verdwijnen niet door de operatie. Deze kunnen alleen door de spierverslapper botox worden aangepakt. Voor al deze problemen zijn andere individuele oplossingen mogelijk. Uw plastisch chirurg zal samen met u een gewenst behandelplan opstellen.

Voorbereiding op de operatie
Voordat u de operatie ondergaat zijn er een paar dingen die u moet regelen, zoals:

  •  Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen. U mag direct na de operatie weer naar huis, maar u mag niet zelf deelnemen aan het verkeer.
  •  U mag gedurende 24 uur voor de operatie geen alcohol drinken. Alcohol werkt bloedverdunnend en kan complicaties veroorzaken tijdens de operatie.
  •  Als u contactlenzen draagt, mag u deze op de dag van de operatie niet dragen.
  •  Draag geen make-up op de dag van de operatie. Zorg er ook voor dat uw oogleden goed schoon zijn.
  •  Na de operatie zijn uw oogleden gevoelig voor wind en licht. Neem daarom een zonnebril mee. Deze moet u de eerste drie dagen na de operatie dragen.
  •  Na de operatie moet u uw ogen regelmatig koelen. Wij raden u aan om hiervoor vrieserwten te gebruiken. Vul een aantal zakjes hiermee en leg deze in uw vriezer. Als u de zakjes in een washandje doet kunt u de ogen daarmee goed koelen.

Medicijnen
Als u bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, of Apixaban) gebruikt moet u dit melden tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. Zij zal u waarschijnlijk vragen om drie tot tien dagen voor de operatie met deze medicijnen te stoppen. U krijgt hierover instructies van de plastisch chirurg.

U kunt ook het homeopatische middel Arnica (tabletjes, niet de zalf) gebruiken. Dit koopt u bij de drogist of de apotheek en hiermee voorkomt u mogelijk gedeeltelijk zwelling en blauwverkleuring. Hier kunt u twee of drie dagen voor de ingreep mee beginnen.

Op de dag van de operatie kunt u beginnen met het gebruik van de pijnstiller paracatamol. U mag hiervan viermaal daags 1000 mg nemen.

Operatie
De ingreep doen we in een behandelkamer. U kunt van tevoren normaal eten en drinken. De correctie van de bovenoogleden gebeurt onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat u alleen rondom uw ogen verdoofd bent en u bent tijdens de ingreep dus wakker. U ligt tijdens de operatie op uw rug en de ingreep duurt 45 minuten. Vlak voor de operatie maakt de plastisch chirurg een tekening op de bovenoogleden. Vervolgens wordt u steriel afgedekt en krijgt u de verdovingsprikken. Deze worden van buiten naar binnen net onder de huid van uw bovenoogleden gezet.

Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg de overtollige huid en eventueel wat vetweefsel. De bloedvaten worden dichtgebrand met een coagulatie apparaat. Dit kan soms wat warm aanvoelen. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi (arcadeboog) van het bovenooglid, zodat het nauwelijks zichtbaar is als u de ogen open heeft. Aan de buitenkanten loopt het litteken vaak iets door en valt het meestal weg tussen de kraaienpootjes. Tijdens de ingreep kunt u soms een druppel bloed of verdovingsvloeistof in uw ogen krijgen. Dit kan geen kwaad. De ingreep betreft alleen de huid van de bovenoogleden en met uw oog zelf zal niets gebeuren.

Bij beide ogen blijft een lange hechtdraad achter. Over de dichte wond plakken wij hechtpleisters. De pleisters en de hechtdraden verwijderen wij na één week tijdens de controle afspraak.

Na de operatie

  • Zodra u zich goed genoeg voelt, kunt u weer naar huis. Meestal is dit direct na de ingreep.
  • U kunt na de ingreep niet zelf naar huis rijden. Het is slim om vooraf te regelen dat iemand u ophaalt. Wij raden u aan om tot een week na de ingreep zelf geen auto te rijden.
  • Na de ingreep kunnen uw oogleden dik, blauw en gezwollen zijn, maar zelden is de zwelling zodanig dat het zicht wordt belemmerd. De ergste zwelling en verkleuring zullen meestal binnen enkele dagen verdwenen zijn.
  • Als pijnstilling kunt u viermaal daags 1000 mg paracetamol nemen.
  • Er worden een aantal hechtpleisters over de wond geplakt. Hiermee kunt u zich voorzichtig douchen, maar de pleisters mogen niet te nat worden. Als de pleisters te nat worden kunnen ze loslaten waardoor de wond open kan gaan.
  • Om bloedingen te voorkomen adviseren wij u tot 48 uur na de ingreep geen alcohol te drinken.
  • U moet drukverhogende momenten, zoals bukken, persen, tillen en sporten gedurende de eerste week na de operatie vermijden. Ook mag u niet zwemmen of naar de sauna. Verder mag u niet helemaal plat liggen en moet u ‘s nachts een extra kussen onder het hoofd leggen, zodat het vocht van uw ogen weg kan zakken. Wij adviseren u om tenminste de eerste drie dagen een zonnebril te dragen.
  • Om verdere zwelling te beperken is het van belang thuis de oogleden de eerste dag te koelen. Dit kunt u doen door ieder uur gedurende tien minuten wat vrieserwtjes in een zakje met een washandje eromheen op beide ogen te laten rusten. Vermijd hierbij altijd direct contact van uw huid met het ijs.
  • U mag de eerste week na de operatie geen contactlenzen dragen.
  • U mag de eerste week na de operatie geen make-up rondom uw ogen dragen.
  • Na zeven dagen komt u terug naar de kliniek. Hier verwijdert de doktersassistente op de polikliniek de pleisters en de hechtingen. Zodra de wond is genezen kunt u het litteken met een zalf of crème voorzichtig insmeren waardoor het sneller soepel wordt. Het gebruik van make-up is dan ook weer toegestaan.
  • Zonlicht kan een litteken minder fraai laten genezen. In de zon, maar ook onder de zonnebank, is het verstandig om de ogen het eerste jaar goed te bedekken. Denk hierbij aan een zonnebril of een zonnebrandcrème met een beschermfactor 30 of hoger. Handig is om een lipstick (zoals Labello) met SPF 30 of hoger te gebruiken.
  • Na ongeveer drie maanden kan het uiteindelijke resultaat worden beoordeeld. De meeste mensen zijn heel tevreden over de ingreep, zodat een controle op de polikliniek na drie maanden in principe niet nodig is. Als u toch op controle wilt komen, kan dat natuurlijk altijd.

Risico’s en complicaties

  •  Complicaties bij deze operatie zijn gelukkig erg zeldzaam, maar niet uitgesloten.
  • Heel soms treedt bij een bovenooglidcorrectie een nabloeding op.Dit is meestal niet ernstig, maar een extra ingreep kan nodig zijn om een bloedvaatje dicht te branden. Ook duurt het dan langer voordat de oogleden en het gebied eromheen er weer normaal uitzien. Enige lekkage van bloeddruppeltjes of wondvocht uit de wond is normaal. Als het bloeden niet stopt na langdurig en stevig afdrukken,‑ dient u contact op te nemen met uw behandelend arts.
  • Wonden kunnen infecteren. Zo nodig krijgt u antibiotica voorgeschreven.
  • Het kan voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Om het eventuele uitdrogen van de ogen te voorkomen, kan de plastisch chirurg oogdruppels of oogzalf voorschrijven.
  • Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voordat dit helemaal over is. U kunt de littekens vanaf één week na de operatie voorzichtig insmeren en masseren om deze wat soepeler te maken.
  • In het begin kunnen de oogleden en wimpers wat dof, verdoofd of gevoelloos aanvoelen. Ook kunt u enige vochtophoping in de bovenoogleden ervaren. Deze klachten verdwijnen na verloop van tijd vanzelf.
  • Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is in principe langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook een lichte asymmetrie (ongelijkheid) kan reden zijn voor een kleine nacorrectie.

Belangrijk
Voor alle lichamelijke klachten of vragen geldt: als u iets niet vertrouwt, neem dan contact op met de kliniek en vraag naar de dienstdoende plastisch chirurg.

Vragen en bereikbaarheid
Voor vragen kunt u contact opnemen met Haaglanden Clinics op telefoonnummer 070-2 21 21 21.

Een impressie van Haaglanden Clinics GREEN

Geen zin in lange wachttijden?
Bij ons wordt u snel geholpen!