Behandeling via de orthodontist2020-12-24T09:00:58+00:00

Behandeling via de orthodontist

Soms komen tanden en kiezen niet vanzelf door. Vaak zijn dit de hoektanden in de bovenkaak.

Maak direct een afspraak
Bel met assistent

Behandeling via de orthodontist: vrijleggen van tanden en kiezen

Soms komen tanden en kiezen niet vanzelf door. Vaak zijn dit de hoektanden in de bovenkaak. Uw orthodontist verwijst u in dat geval door naar ons. Wij zoeken via het tandvlees de tand of kies op en plaatsen een bracket, het slotje van een beugel. Daar bevestigt de kaakchirurg een ijzerdraadje aan. Zo kan de orthodontist de tand of kies, met een beugel, op de juiste plek, tussen uw andere tanden en kiezen krijgen.

Voorbereiding

1. Als u een verwijsbrief van uw tandarts heeft gekregen, kunt u bij ons een afspraak maken. Neem dan uw verwijsbrief, uw legitimatie en een lijst met uw medicijnen mee. U heeft thuis ook al een medische vragenlijst ingevuld.
2. We maken (meestal) eerst een röntgenfoto en een behandelplan in overleg met u. Soms is het nodig om een scan van uw kaak te maken. Zo kan de kaakchirurg precies zien waar de niet doorgekomen tand of kies verstopt zit.
3. De assistente maakt met u een afspraak voor de behandeling. Indien nodig krijgt u van ons een recept mee voor pijnstillers, een mondspoelmiddel en eventueel andere medicatie.

Behandeling

Op de dag van de behandeling meldt u zich aan de balie. De assistente brengt u naar de behandelkamer. U krijgt daar een verdoving die vergelijkbaar is met die bij de tandarts. Vertel het ons als u angstig bent, dan kunnen we hier rekening mee houden. We dekken u toe met steriele doeken, zodat wij zo schoon mogelijk kunnen werken. Wanneer u dat wilt, geeft de assistente u tijdens de behandeling uitleg over wat we aan het doen zijn. Tijdens de behandeling kunt u geluidjes horen. Soms schroeit de arts met een apparaatje wat tandvlees weg. Dit kan een beetje ruiken, maar het mag geen pijn doen. Tot slot stopt de arts soms een soort kauwgom in het wondje, zodat het slotje en het draadje niet scherp aanvoelen in uw mond. Dit mag blijven zitten tot u bij de orthodontist komt.

Nazorg

Na de behandeling legt de assistente u uit wat u moet doen:
• Een pijnstiller innemen
• Koelen
• Na 24 uur starten met het mondspoelmiddel
• Zolang de verdoving werkt: niet eten, koffie en thee goed laten afkoelen
• Niet in de zon gaan zitten
• Niet roken
• Uw tanden (zoals normaal) poetsen

Meestal is het niet nodig om nog terug te komen bij de kaakchirurg. De orthodontist neemt de behandeling weer over.  Als de ‘kauwgom’ losraakt en u last heeft van de scherpe haakjes, dan kunt u zelf een suikervrije kauwgom goed doorkauwen en in het wondje stoppen.

Maakt u zich zorgen over het verloop van uw herstel? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Alle kaakchirurgie behandelingen

Wortelpunt behandeling
Verwijderen van tand of kies
Behandeling via de orthodontist
Overig

Zeer deskundig geholpen

Zonder pijn is mijn verstandskies binnen 1 minuut eruit gehaald. Achteraf geen pijn gehad.

Ank Sassen

Prettige en kundige artsen

met oog voor de patiënt en diens verhaal. Denkt in mogelijkheden en zet door waar anderen afhaken. Geeft oprechte en eerlijke informatie.

Rosalinda Huijberts

   Haaglanden Clinics GREEN

Wij staan voor u klaar

Bel voor informatie of een afspraak: 070 221 21 21

Vijf jonge enthousiaste kaakchirurgen werkzaam in het HMC helpen u nu ook graag van uw klachten af in Haaglanden Clinics

Maak kennis met het team