Behandeling via de orthodontist

Soms komen tanden en kiezen niet vanzelf door. Vaak zijn dit de hoektanden in de bovenkaak.

Behandeling via de orthodontist: vrijleggen van tanden en kiezen

Soms komen tanden en kiezen niet vanzelf door. Vaak zijn dit de hoektanden in de bovenkaak. Uw orthodontist verwijst u in dat geval door naar ons. Wij zoeken via het tandvlees de tand of kies op en plaatsen een bracket, het slotje van een beugel. Daar bevestigt de kaakchirurg een ijzerdraadje aan. Zo kan de orthodontist de tand of kies, met een beugel, op de juiste plek, tussen uw andere tanden en kiezen krijgen.

Voorbereiding

1. Als u een verwijsbrief van uw tandarts heeft gekregen, kunt u bij ons een afspraak maken. Neem dan uw verwijsbrief, uw legitimatie en een lijst met uw medicijnen mee. U heeft thuis ook al een medische vragenlijst ingevuld.
2. We maken (meestal) eerst een röntgenfoto en een behandelplan in overleg met u. Soms is het nodig om een scan van uw kaak te maken. Zo kan de kaakchirurg precies zien waar de niet doorgekomen tand of kies verstopt zit.
3. De assistente maakt met u een afspraak voor de behandeling. Indien nodig krijgt u van ons een recept mee voor pijnstillers, een mondspoelmiddel en eventueel andere medicatie.

Behandeling

Op de dag van de behandeling meldt u zich aan de balie. De assistente brengt u naar de behandelkamer. U krijgt daar een verdoving die vergelijkbaar is met die bij de tandarts. Vertel het ons als u angstig bent, dan kunnen we hier rekening mee houden. We dekken u toe met steriele doeken, zodat wij zo schoon mogelijk kunnen werken. Wanneer u dat wilt, geeft de assistente u tijdens de behandeling uitleg over wat we aan het doen zijn. Tijdens de behandeling kunt u geluidjes horen. Soms schroeit de arts met een apparaatje wat tandvlees weg. Dit kan een beetje ruiken, maar het mag geen pijn doen. Tot slot stopt de arts soms een soort kauwgom in het wondje, zodat het slotje en het draadje niet scherp aanvoelen in uw mond. Dit mag blijven zitten tot u bij de orthodontist komt.

Nazorg

Na de behandeling legt de assistente u uit wat u moet doen:
• Een pijnstiller innemen
• Koelen
• Na 24 uur starten met het mondspoelmiddel
• Zolang de verdoving werkt: niet eten, koffie en thee goed laten afkoelen
• Niet in de zon gaan zitten
• Niet roken
• Uw tanden (zoals normaal) poetsen

Meestal is het niet nodig om nog terug te komen bij de kaakchirurg. De orthodontist neemt de behandeling weer over.  Als de ‘kauwgom’ losraakt en u last heeft van de scherpe haakjes, dan kunt u zelf een suikervrije kauwgom goed doorkauwen en in het wondje stoppen.

Maakt u zich zorgen over het verloop van uw herstel? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Kwaliteit

Kwaliteit staat bij Haaglanden Clinics hoog in het vaandel. Al onze medewerkers doen daarom ook hun uiterste best om hun werk zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Daarbij staat uw veiligheid altijd voorop.

Vergoedingen

Hieronder vindt u antwoord op uw vragen over vergoedingen en tarieven binnen Haaglanden Clinics. U kunt altijd contact opnemen met Haaglanden Clinics met vragen over vergoedingen of tarieven.

Actuele wachttijden

Wij willen u graag snel van dienst zijn. We houden elke week onze actuele wachttijden bij.

Bekijk hier onze actuele wachttijden. U kunt elk gewenst moment een online afspraak inplannen via deze website.

De Specialisten van Haaglanden Clinics

Een impressie van Haaglanden Clinics GREEN

Geen zin in lange wachttijden?
Bij ons wordt u snel geholpen!