Snurken2021-08-31T08:59:00+00:00

Snurken

Maak direct een afspraak
Bel met assistent

Wat is snurken?

Bij snurken wordt er tijdens het ademhalen een zagend, brommend geluid gemaakt. Bij een normale ademhaling gaat de lucht via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg tussen de ingang van de neus en de stembanden. Bij mensen die snurken is er vaak sprake van een vernauwing achter de huig of in het gebied in de keelholte achter de tong. Door deze vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen. Dit veroorzaakt vervolgens het snurkgeluid.
Snurken wordt vaak gezien als iets waar men zich voor schaamt. Het kan een serieus probleem zijn voor zowel degene die snurkt, als voor de partner. Iemand die vrijwel elke nacht snurkt, wordt een habitueel (telkens terugkerend) snurker genoemd. Habitueel snurken komt voor bij 20% van de volwassen mannen en 10% van de vrouwen.

Oorzaken van snurken

Er zijn verschillende redenen waarom mensen snurken. Het kan het gevolg zijn van apneus (korte ademstilstanden) gedurende de slaap, maar ook veroorzaakt worden door een lichamelijke afwijking in de keelholte (denk aan te grote amandelen).

Meer slaapproblematiek

Slaapapneu
Restless legs syndroom
Insomnie of slapeloosheid
Narcolepsie
Hypersomnie
Parasomnie

Zeer deskundig geholpen

Zonder pijn is mijn verstandskies binnen 1 minuut eruit gehaald. Achteraf geen pijn gehad.

Ank Sassen

Prettige en kundige artsen

met oog voor de patiënt en diens verhaal. Denkt in mogelijkheden en zet door waar anderen afhaken. Geeft oprechte en eerlijke informatie.

Rosalinda Huijberts