Slaaponderzoeken2022-11-21T14:54:00+00:00

Slaaponderzoeken

Met een slaaponderzoek diagnotiseren we de oorzaak van uw slaapproblemen en koppelen we u aan de juiste behandelaar. De eerste stap voor een behandeling in Haaglanden Clinics is een verwijsbrief van uw huisarts in Zorgdomein. Wij zullen dan vrijwel direct contact met u opnemen voor het plannen van een onderzoek op slaapstoornissen (Pre-Polygrafie).

Aangezien wij geen wachttijden hebben, zal deze afspraak op zeer korte termijn kunnen plaatsvinden afhankelijk van uw agenda. U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen voor het inplannen van deze afspraak!

Wilt u zich niet te vroeg melden ivm de Corona richtlijnen? Graag vijf tot tien minuten voor uw afspraak melden aan de balie. Zo voorkomen we onnodig te veel mensen in de kliniek.

BEL MET ASSISTENT
PLAN GRATIS PRE-POLYGRAFIE

Het onderzoekstraject

Het slaaponderzoek verloopt in verschillende fases.

1. Het intakegesprek

Voor deze afspraak komt u in de ochtend naar de kliniek toe. De OSAS-consulente neemt een vragenlijst met u door en geeft u uitleg geven over het onderzoek (Pre-Polygrafie). Dit duurt ongeveer 30 min. De vragenlijst krijgt u van tevoren van ons thuis gestuurd en dient u ingevuld mee te nemen naar uw afspraak. U krijgt de apparatuur mee naar huis om dezelfde avond het onderzoek uit te voeren.

2. Voormeting (Pre-Polygrafie)

Het onderzoek vindt bij u thuis plaats, waarbij u een nacht met een polsband en een saturatiemeter om de vinger slaapt. Hiermee wordt de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed geregistreerd. Tijdens dit slaaponderzoek testen wij op slaapapneu en mogelijke andere slaapstoornissen. De volgende ochtend moet u de apparatuur tussen 8.00 – 9.00 uur weer inleveren bij de balie van Haaglanden Clinics. Dit mag eventueel door iemand anders gedaan worden. Aan dit onderzoek zijn geen kosten verbonden, zelfs het eigen risico wordt niet aangetast. Hier vindt u meer informatie over Pre-Polygrafie.

3. Vervolgonderzoek (Polygrafie)

Bij negatieve indicatie op OSAS laten wij u dat per email weten en wordt u met de uitslag terug verwezen naar de huisarts. Bij positieve indicatie voor OSAS, zal een vervolg slaaponderzoek plaatsvinden. Een relatief eenvoudig slaaponderzoek, de polygrafie, waarbij wordt gekeken naar de ademhaling, het snurken, de hartslag, en het zuurstofgehalte in uw bloed. In geval van een uitgebreider slaaponderzoek, genaamd polysomnografie, waarbij ook elektroden op het hoofd, gezicht, bovenlijf en benen worden geplakt, verwijzen wij u door naar de slaappoli van het HMC ziekenhuis. Hier vindt u meer informatie over Polygrafie.

4. Behandeling

De uitslag van het vervolgonderzoek krijgt u bij de eerstvolgende afspraak bij de KNO-arts, longarts of neuroloog. U krijgt uitleg over de verschillende behandelmogelijkheden en u kijkt samen met uw behandelaar welke behandeling het beste bij u past. Mogelijk wordt uw slaaponderzoek besproken in een Multidisciplinaire overleg waarbij alle specialismen bij elkaar komen om voor een op maat gemaakte behandeling voor u te zorgen.

Tijdens een slaaponderzoek wordt uw slaapgedrag geregistreerd. Uw slaapgedrag kan uitwijzen waar uw klachten vandaan komen en hoe deze opgelost kunnen worden.

Meer informatie over slaaponderzoek

Een polygrafie is een eenvoudig slaaponderzoek. Afhankelijk van uw klachten is soms een eenvoudige slaapregistratie voldoende om uw slaapgedrag te kunnen monitoren.

Meer informatie over polygrafie

In Haaglanden Clinics werken wij vaak met aanvullende onderzoeken naast uw slaapregistratie. Dit doen wij om een compleet mogelijk beeld te krijgen van uw slaapprobleem.

Meer informatie over aanvullende onderzoeken

Ziekenhuisomgeving bij kaak- en gezichtsaandoening?

Niet bij ons

Zeer deskundig geholpen

Zonder pijn is mijn verstandskies binnen 1 minuut eruit gehaald. Achteraf geen pijn gehad.

Ank Sassen

Prettige en kundige artsen

met oog voor de patiënt en diens verhaal. Denkt in mogelijkheden en zet door waar anderen afhaken. Geeft oprechte en eerlijke informatie.

Rosalinda Huijberts

   Haaglanden Clinics GREEN