Missende tanden / implantaten / klikgebit

Implantaten zijn kunstwortels die in de kaak worden geplaatst. Ze zien eruit als schroefjes en zijn gemaakt van titanium. Dat is een hoogwaardig materiaal dat geschikt is voor het menselijk lichaam. Op de implantaten kan uw tandarts later kronen, bruggen of protheses plaatsen als vervanging van uw eigen tanden of kiezen.

Voorbereiding

1. Als u een verwijsbrief van uw tandarts heeft gekregen, kunt u bij ons een afspraak maken. Neem dan uw verwijsbrief, uw legitimatie en een lijst met uw medicijnen mee. U heeft thuis ook al een medische vragenlijst ingevuld. We maken (meestal) eerst een röntgenfoto en een behandelplan in overleg met u.
2. Voor het plaatsen van de implantaten is het soms nodig om eerst het kaakbot te corrigeren. Dit gebeurt op de polikliniek of onder narcose. De arts bespreekt dit met u.
3. Voor de behandeling krijgt u een recept mee voor pijnstillers, een mondspoelmiddel en eventueel een antibioticakuur.
4. Als u al een prothese of plaatje heeft, dan kunt u dit de dag van de behandeling of een week later laten aanpassen bij uw tandarts of protheticus. Hiervoor kunt u alvast een afspraak maken.

Behandeling

Op de dag van de behandeling meldt u zich aan de balie. De assistente brengt u naar de behandelkamer.

1. U krijgt daar een verdoving die vergelijkbaar is met die bij de tandarts. Vertel het ons als u angstig bent, dan kunnen we hier rekening mee houden. We dekken u toe met steriele doeken, zodat wij zo schoon mogelijk kunnen werken.
2. Wanneer u dat wilt, geeft de assistente u tijdens de behandeling uitleg over wat we aan het doen zijn. Tijdens de behandeling kunt u geluidjes horen. Ook kan er wat water in uw mond lopen. Het plaatsen van een implantaat mag geen pijn doen.
3. Op het implantaat komt een afdekdopje. Soms ‘verstopt’ de kaakchirurg dit dopje onder het tandvlees. In andere gevallen blijft het dopje boven het tandvlees uitsteken.
4. Tot slot maken we nog een controlefoto.

Nazorg

Na de behandeling legt de assistente u uit wat u moet doen:

• Een pijnstiller innemen
• Koelen
• Na 24 uur starten met het mondspoelmiddel
• Zolang de verdoving werkt: niet eten, koffie en thee goed laten afkoelen
• De zwelling in de gaten houden
• Niet in de zon gaan zitten
• Niet roken
• Uw tanden (zoals normaal) poetsen
• Het implantaat na vier dagen mee poetsen
• Het implantaat niet belasten tot de eerste controle bij de kaakchirurg (dus niet mee kauwen of afbijten).
• Wanneer dat nodig is, maken we een afspraak voor u bij de mondhygiëniste.

Zes weken na het plaatsen van de implantaten komt u voor controle bij de kaakchirurg. Hij vertelt u wanneer de tandarts kan beginnen met de opbouw van de kroon, brug of prothese.

Kwaliteit

Kwaliteit staat bij Haaglanden Clinics hoog in het vaandel. Al onze medewerkers doen daarom ook hun uiterste best om hun werk zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Daarbij staat uw veiligheid altijd voorop.

Vergoedingen

Hieronder vindt u antwoord op uw vragen over vergoedingen en tarieven binnen Haaglanden Clinics. U kunt altijd contact opnemen met Haaglanden Clinics met vragen over vergoedingen of tarieven.

Actuele wachttijden

Wij willen u graag snel van dienst zijn. We houden elke week onze actuele wachttijden bij.

Bekijk hier onze actuele wachttijden. U kunt elk gewenst moment een online afspraak inplannen via deze website.

De Specialisten van Haaglanden Clinics

Een impressie van Haaglanden Clinics GREEN

Geen zin in lange wachttijden?
Bij ons wordt u snel geholpen!