Informatiefolder
Totale gebitsextractie

U bent verwezen voor het verwijderen van alle elementen uit de boven en/ of onderkaak (totale gebitsextractie). In deze folder geven wij u uitleg over de behandeling, de leefregels en de nazorg. Het is van belang dat u deze instructies opvolgt voor een goede en optimale genezing. Direct na de behandeling krijgt u de gebitsprothese geplaatst (tenzij u met de tandarts hierover andere afspraken hebt gemaakt).

De behandeling
De ingreep vindt vaak in meerdere etappes plaats onder lokale verdoving, tenzij u nog maar weinig tanden en/of kiezen (elementen) heeft. De volgorde zal met u worden besproken voorafgaand aan de behandeling. Dit is afhankelijk van de klachten die u heeft, hoeveel elementen er nog in de mond aanwezig zijn en of het de boven of onderkaak betreft. Aansluitend aan de laatste behandeling zal uw nieuwe gebitsprothese worden geplaatst.

De nieuwe gebitsprothese
De nieuwe gebitsprothese zit de eerste dagen niet prettig. Deze kan klemmen en soms pijn veroorzaken. De prothese mag echter de eerste 24 uur bij voorkeur niet uit de mond. De wonden kunnen dan opengaan en uw tandvlees gaat zwellen, zodat de gebitsprothese niet meer goed in de mond zal passen. U mag pas na 24 uur de prothese uit de mond halen. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet uw tandarts of tandprotheticus dit of u doet het zelf. De eerste dagen zult u maar langzaam wennen aan de gebitsprothese. Met de prothese voelt alles anders aan, u ziet er anders uit en waarschijnlijk praat u ook anders.

Nacontroles
De nacontroles vinden plaats bij uw eigen tandarts of tandprotheticus. Het is belangrijk dat u zorgt voor een afspraak voor de volgende of daaropvolgende dag bij uw tandarts. Dit is voor controle op drukplekken en de wondgenezing.

Verzorging
Een goede mondverzorging is erg belangrijk:
• Gedurende de eerste 24 uur uw mond niet spoelen.
• De gebitsprothese(n) 24 uur inlaten! De volgende dag de gebitsprothese uitnemen. Het kunstgebit spoelt u af met water en borstelt u schoon.
• Mond spoelen met lauw zout water (= 1 theelepel zout opgelost in een kopje lauw water) of met de voorgeschreven mondspoelmiddel. Gedurende 5 tot 7 dagen, 2 tot 3 keer per dag spoelen na de maaltijd.

Verdoving
De verdoving werkt na twee tot vier uur langzaam uit. Tot de verdoving is uitgewerkt, is het verstandig om zo min mogelijk te eten en te drinken. Dit om bijt- of brandwonden te voorkomen.

Voeding
Neemt u de eerste paar dagen na de ingreep zachte voeding, Bijvoorbeeld brood zonderkorst, vla, yoghurt, zacht fruit, gehakte voeding, puree of soep. Geleidelijk kunt u dit uitbreiden naar wat harder voedsel. Ook als u uw prothese al wat langer draagt, is het verstandig om hard voedsel in stukjes te snijden. U hoeft geen maaltijden over te slaan; u kunt de normale etenstijden en de normale hoeveelheden aanhouden.

Hechtingen
Eventuele hechtingen lossen vanzelf op binnen één tot drie weken, tenzij anders is vermeld door de kaakchirurg.

Zon
Wij adviseren u de eerste dagen bij warm weer niet met u hoofd in de zon te gaan!

Eventuele klachten die gedurende de eerste week aanwezig kunnen
zijn:
Pijn
Na het uitwerken van de verdoving kunt u pijn krijgen. Deze pijn kan een week aanhouden. Als u een recept voor pijnstillers hebt gekregen van de arts, gebruik deze volgens instructie. U kunt het recept ophalen bij uw eigen apotheek.

Koorts
De eerst paar dagen na de behandeling kunt u wat verhoging hebben. Is uw lichaamstemperatuur boven de 39 graden, neem dan contact op met de kliniek.

Zwelling
Bij thuiskomst kunt u het behandelde gebied koelen met ijsklontjes of een Ice pack, ingewikkeld in een handdoek. U legt het koude kompres uitwendig op het operatiegebied. De eerste twee dagen kunt u dit een aantal keer per dag gedurende 15 minuten herhalen. Door de ingreep kan uw wang de dag na de behandeling gezwollen zijn. De zwelling neemt na vier of vijf dagen langzaam af.

Beperkte mondopening en slikklachten
Als er bewegingsbeperkingen van de kaak en of slikklachten optreden, zullen deze klachten gewoonlijk binnen enkele dagen verminderen en verdwijnen. Neemt de zwelling na drie tot vier dagen toe en gaat deze gepaard met koorts? Neemt u dan contact op met de kliniek.

Wanneer contact opnemen met Haaglanden Clinics
• Bij toename van de zwelling na vijf dagen.
• Bij hevige koorts boven de 39 graden.
• Bij progressieve slikklachten.
• Bij een nabloeding die niet reageert op 30 minuten hard dichtbijten op een gaasje, servet, of zakdoek.
• Bij een reactie op een voorgeschreven medicijn (bijvoorbeeld antibiotica), jeuk, huiduitslag.
• Een blijvend verdoofd gevoel van de kin, lip, of tong.

Bel voor contact met Haaglanden Clinics van maandag t/m vrijdag van
08:30-17:00 uur met 070 221 21 21.

Indien er sprake is van spoed of van urgente klachten na de openingstijden van Haaglanden Clinics, belt u dan met de Spoedeisende Hulp van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC);
telefoonnummer 088-9792380

Geeft u duidelijk aan dat u bent behandeld door een kaakchirurg van Haaglanden Clinics en dat er afspraken zijn dat u voor nazorg wordt geholpen door het HMC.

Een impressie van Haaglanden Clinics GREEN

Geen zin in lange wachttijden?
Bij ons wordt u snel geholpen!