Vrijleggen/ligeren Informatiefolder

Vrijleggen van een tand/kies en het plaatsen van een bracket.

Inleiding
In overleg met uw orthodontist heeft u een verwijzing gekregen voor het vrijleggen/ligeren van een tand of kies.
Soms komen tanden of kiezen niet door vanwege ruimtegebrek, door een ongeval of door een erfelijke oorzaak.
Bij u wordt deze tand of kies dan vrij gelegd. In de meeste gevallen wordt op de tand of kies een gouden bracket (slotje) inclusief een kettinkje geplakt zodat na deze ingreep de behandeling bij de orthodontist vervolgd kan worden. Op deze manier is het meestal mogelijk om de desbetreffende tand of kies op de juiste positie te krijgen.

De ingreep
De behandeling duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats onder lokale verdoving. Om de tand of kies goed in beeld te krijgen, wordt wat tandvlees losgemaakt en of opzij geschoven. Meestal ligt de tand of kies onder een dun laagje kaakbot wat makkelijk met een boortje verwijderd kan worden.Hierna wordt een bracket geplakt en het tandvlees weer dicht gehecht. Deze hechtingen lossen binnen 10 a 14 dagen op. Aan deze bracket zit een gouden kettinkje vast dat doorgaans met hechtdraad aan de beugel wordt bevestigd. De orthodontist zal dit kettinkje gebruiken om de tand of kies op zijn plek krijgen. Het kan zijn dat er nog een melktand aanwezig is op de plaats waar de tand terecht moet komen; deze zal dan tijdens de ingreep verwijderd worden. Het is belangrijk dat u binnen 1 à 2 weken na de ingreep een afspraak heeft bij uw orthodontist, zodat de behandeling voortgezet kan worden.

Pijn
De lokale verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan wat hinder ervaren. Hiervoor kunt u paracetamol gebruiken. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek. We adviseren u een pijnstiller in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt.

Zwelling
Door de ingreep kunt u last krijgen van zwelling. Deze zwelling zal na ongeveer twee dagen (48 uur) het grootst zijn en daarna weer langzaam afnemen. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. Wij adviseren u om te koelen direct na de behandeling om zoveel mogelijk zwelling tegen te gaan. Dit kan d.m.v. iets kouds tegen de buitenzijde van de wang te houden of om van binnenuit te koelen met behulp van waterijsjes/ koude drankjes.

Nabloeding
Enig bloedverlies uit de wond is normaal. De eerste twee dagen kan er wat bloederig speeksel vrijkomen. U kunt het volgende doen om het nabloeden te stoppen:
U neemt een gaasje, servet of een zakdoek en vouwt het klein.
Vervolgens houd u een half uur stevig uw tanden en kiezen op elkaar.
Is het nabloeden hierna nog niet gestopt, neem dan gelijk telefonisch contact met ons op.

Verzorging
~ De eerste 24 uur niet de mond spoelen of spugen.
~ U mag normaal poetsen. Sla het wondgebied de eerste paar dagen even over.
Daarna mag u er weer langzaam overheen poetsen.
~ Het eventueel voorgeschreven mondspoelmiddel pas na 24 uur gebruiken.

Roken en alcohol
Wij adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te roken en geen alcohol te drinken.

Wanneer bellen?
In de volgende gevallen is het gewenst contact met ons op te nemen :
~ Bij toename van de zwelling na vijf dagen of meer.
~ Bij hevige koorts boven de 39 graden.
~ Bij blijvend bloeden of opnieuw bloeden.

Bel voor contact met Haaglanden Clinics van maandag t/m vrijdag van 08:30-16:30 met 070-221 21 21.
Indien er sprake is van spoed of van urgente klachten na de openingstijden van Haaglanden Clinics, belt u dan met de Spoedeisende hulp van het Haaglanden Medisch Centrum, telefoonnummer 088-9792380.

Geeft u duidelijk aan dat u bent behandeld door een kaakchirurg van Haaglanden Clinics en dat er afspraken zijn dat u voor nazorg wordt geholpen door het HMC.

Een impressie van Haaglanden Clinics GREEN

Geen zin in lange wachttijden?
Bij ons wordt u snel geholpen!